Zelf of beheerd beleggen

Geld beleggen beleggen wordt steeds populairder nu de rente op het spaargeld vrijwel niets meer oplevert.

Er zijn verschillende mogelijkheden tot geld beleggen. Door de komst van het internet is dit vaak eenvoudig online te regelen. Binnen enkele klikken op de knop kan jij al je geld online laten beleggen of dit zelf doen.

Op deze pagina zullen wij wat meer informatie geven over de verschillen in zelf en beheerd beleggen. Allereerst willen we vertellen dat dit een informatieve tekst is en zeker geen financieel advies. Uiteraard moet je alleen beleggen met geld dat je echt kan missen en als je er zelf eerst goed onderzoek naar hebt gedaan.

Wat is zelf beleggen?

Als je zelf geld gaat beleggen, dan is dit eigenlijk heel eenvoudig. Door het openen van een beleggingsrekening kan je bijvoorbeeld aandelen, obligaties of fondsen kopen of verkopen. Ook kan je er natuurlijk voor kiezen om zelf in vastgoed of P2P leningen te beleggen. De opties zijn zeer groot en een gedegen onderzoek is dan ook zeker aan te raden. Door de komst van het internet en de mobiele telefoon is het steeds makkelijker geworden om zelf te gaan beleggen. Zo beschikken de grote beleggingsplatformen niet alleen over een mooie website, maar ook over een handige app dit je op je mobiele telefoon of tablet kan openen.

Het openen van een rekening is in de regel gratis en binnen een mum van tijd geregeld. Je hoeft jezelf alleen nog maar te identificeren door je legitimatie te tonen en je adres te verifiëren. Hierna kan je geld storten op de rekening om direct aan de slag te gaan met het kopen en verkopen van bijvoorbeeld aandelen. Het aanbod verschilt vaak per aanbieder/broker. Bekijk niet alleen het aanbod, maar ook wat de kosten zijn voor het aanschaffen van een bepaald product. Hier kan nog wel eens een groot verschil in zitten per aanbieder.

Wat is beheerd beleggen?

Beheerd beleggen houdt in dat je jouw geld aan een ander of een instantie toevertrouwt. Als jij niet zoveel kennis hebt van de financiële markt, maar toch wilt beleggen dan is beheerd beleggen een goede uitkomst. Je bent niet veel tijd kwijt aan het analyseren van de koersen en het bijhouden van de schommelingen op de markt. Het enige wat je hoeft te doen, is geld storten op een rekening en te kiezen voor een bepaald product. Meestal houdt dit in dat je kan kiezen tussen een laag, gemiddeld of hoog risico. Ook is het de laatste tijd mogelijk om bijvoorbeeld voor een groene (milieuvriendelijke) rekening te kiezen.

Als je eenmaal gekozen hebt voor een broker die je vertrouwt, dan gaan zij aan de slag met jouw geld. Je betaalt een kleine commissie (vaak rond de 1%) voor de diensten die de broker aanbieden. Daarnaast bepaal je uiteraard helemaal zelf met hoeveel geld je wilt gaan beleggen. Kies je voor een eenmalige inleg of wil je maandelijks gaan beleggen? Deze keuzes dien je helemaal zelf te maken en dit is mede afhankelijk van jouw financiële situatie.

Voor- en nadelen van beheerd beleggen

Uiteraard zijn er altijd voor- en nadelen te vinden als we kijken naar beheerd beleggen. Geld beleggen kent altijd risico’s en het is dus mogelijk om je inzet te verliezen. Niet alleen als je zelf aan de slag gaat met je eigen vermogen, maar dit geldt ook voor de professionals. Een groot voordeel is natuurlijk dat je zelf niet meer hoeft te kijken naar de koersen. Ook ben je geen uren kwijt aan onderzoek naar bedrijven en ontwikkelingen. Dit wordt allemaal gedaan door de professionals waar jij je geld hebt ondergebracht.

Omdat online geld beleggen niet altijd even makkelijk is, biedt beheerd beleggen hier een mooie uitkomst. Onervaren beleggers krijgen hierdoor toch de mogelijk om hun vermogen te zien groeien. De wat minder ervaren belegger kan nog wel eens nerveus worden als het vermogen onverhoopt daalt. Dit kan leiden tot een snel verlies.

De ervaren beleggers houden hun geld vaak voor een lange tijd vast, waardoor het op termijn vaak wel winstgevend is. De professionals waar jij beheerd kan beleggen hebben hier uiteraard ervaring mee en doen hun uiterste best om jouw vermogen te laten groeien. Dit is niet alleen goed voor jou, maar ook voor het bedrijf zelf. Want meer vermogen betekend uiteraard meer commissie. Hierdoor zijn de professionals erbij gebaat om zoveel mogelijk rendement te halen.

Een nadeel van beheerd beleggen kan zijn dat je niet altijd inzicht hebt in het handelen van een instantie. Je kan niet altijd achterhalen waar jouw geld in wordt gestoken. Daarnaast betaal je ook nog een kleine commissie, waardoor het rendement in de regel iets lager ligt in vergelijking met een professional.

Uiteraard kan er geen garantie gegeven worden op het te halen rendement. Dit blijft altijd een inschatting. Ontwikkelingen op de financiële markt zijn altijd afhankelijk van wat er in de wereld gebeurd. Zo zagen we de markten tijdens de corona crisis flink zaken, maar alweer vrij snel weer opkrabbelen. Als onervaren belegger was je misschien op het dieptepunt uitgestapt, terwijl de professional wat minder nerveus werd. Beheerd beleggen zou in de regel dus meer opleveren en uiteindelijk geen verlies opleveren.

Zelf of beheerd beleggen met kleine bedragen

Wil je graag geld beleggen, maar beschik je niet over een groot vermogen? Beleggen met kleine bedragen is zeer goed mogelijk. Tegenwoordig kan je bij diverse brokers al instappen voor een bedrag van bijvoorbeeld 25 euro. Dit klinkt niet veel, maar als jij 30 jaar lang een bedrag van 25 euro per maand inlegt, dan komt dit neer op een bedrag van 9000 euro exclusief rendement.

Als we dan nog eens rekenen met een fictief rendement van 7 procent op jaarbasis, dan zien we dat het vermogen behoorlijk is toegenomen naar een bedrag van 29.402 euro. Een simpele rekensom leert ons dat het gaat om een nettorendement van maar liefst 20.402 euro.

Het is dus zeer goed mogelijk om zelf te beleggen met kleine bedragen. Ook beheerd beleggen met kleine bedragen kan erg goed. Doe zelf goed onderzoek naar wat het beste bij je past. Kies jij er liever voor om alles in eigen hand te houden of wil je het overlaten aan de professionals.

In Nederland zijn er tal van brokers te vinden waar je zelf kan beleggen of het beheerd kan doen. Als je kiest voor beheerd beleggen, dan heb je altijd nog zelf de keuze in het risico dat je wilt nemen. Doordat vrijwel elke aanbieder beschikt over een rekentool kan je direct zien wat het te verwachte rendement is over een voorgeschreven aantal jaar.

Zelf beleggen met een hefboom

Kies je ervoor om met je eigen geld te gaan beleggen, dan kan dit door middel van het kopen en verkopen van bijvoorbeeld aandelen of fondsen. Verschillende online brokers bieden de mogelijkheid om te beleggen met een hefboom. Dit kan zeer lucratief zijn, want met een klein bedrag kan je grote winsten halen.

Echter moet je hier zeer goed mee oppassen, want je kan ook binnen zeer korte tijd grote bedragen verliezen. Wij adviseren dan ook hier zeer goed mee op te passen. Als startende belegger is het zelfs af te raden om hiervoor te kiezen. Het klinkt misschien leuk, maar vaak zorgt het voor grote verliezen.

Kies je eigen belegginsstrategie

Kies voor je eigen beleggingsstrategie. Wil je vermogen opbouwen voor later of kijk jij meer naar de korte termijn? Als je kiest voor het opbouwen van vermogen voor later, dan is het verstandig om onder andere te kijken naar de kosten van een bepaalde broker. Echter, beheerd beleggen biedt hier wel een goede uitkomst.

Je hoeft niet dagelijks te kijken naar jouw beleggingen, want de professionals houden hier rekening mee. Kijk eens in de zoveel tijd om te zien of jouw vermogen is gegroeid. Beheerd beleggen is een mooie uitkomst voor mensen die beleggen voor de lange termijn.

Wil je graag weten waar je geld naartoe gaat, dan kan je beter kiezen voor zelf beleggen. Zo weet je altijd waar je over beschikt en waar je geld naartoe gaat. Echter zal je wel altijd rekening moeten houden met de ontwikkelingen op de markt. Als je hier tijd voor hebt, dan kan het zeer lucratief zijn om zelf je geld te beleggen. Maak de afweging tussen kennis en tijd om uiteindelijk te kiezen tussen beheerd of zelf belegen?

Conclusie: moet ik beheerd of zelf beleggen?

Als je geld wilt beleggen, dan kan je er dus voor kiezen om dit zelf te doen of beheerd. Bij zelf beleggen weet je direct waar het geld heen gaat en kan je op elk gewenst tijdstip handelen. Beheerd beleggen geeft je echter meer rust en de professionals laat jij hun werk doen. Je betaalt hiervoor een kleine commissie, maar je hoeft niet dag en nacht onderzoek te doen naar de ontwikkelingen op de markt.

Beleg alleen met geld dat je echt kan missen, want zoals eerder benoemd is het altijd mogelijk om geld te verliezen. Beheerd of zelf beleggen kan uiteraard ook je vermogen laten toenemen.