Ooglaserbehandeling

U zult hier onafhankelijke informatie vinden over ooglaseren. Lees hieronder voor het laatste nieuws over de behandeling.

De laatste tijd laten steeds meer mensen hun ogen laseren. Een ooglaserbehandeling komt steeds vaker voor, vooral omdat de huidige technieken zeer betrouwbaar en veilig zijn. U hoeft nooit meer afhankelijk te zijn van een bril of contactlenzen.

Bedenkt u zich wat dit voor een voordelen kan opleveren bij het sporten. Het kan nogal eens hinderlijk zijn wanneer u lenzen of een bril gebruikt tijdens het bedrijven van uw sport.Ooglaseren biedt dan uitkomst.

Ooglaseren is veilig en betrouwbaar en hoeft helemaal niet zoveel te kosten. Zie ook op deze pagina “wat kost ooglaseren” voor meer informatie hierover.

Laat u zich wel goed informeren over de mogelijkheden en risico’s bij een ooglaserbehandeling. Er zijn bepaalde bijwerkingen bekend, zoals strooilichten, halo’s en haze. Deze klachten verdwijnen vaak na enige maanden, maar soms blijft er nog een restgedeelte over. U goed laten informeren over ooglaseren is dus van groots belang.

Ooglaserbehandeling is populair!

Het laten laseren van je ogen wordt steeds populairder. Of u nu last heeft van astigmatisme, verziend of juist bijziend bent, het laten laseren van u ogen kan een hoop ongemak bij u wegnemen. Nooit meer een bril of lenzen! Vooral voor het beoefenen van een sport kan het een groot voordeel opleveren wanneer u niet afhankelijk bent van een bril of contactlenzen. Ook contactlensintolerantie kan een reden zijn om een ooglaserbehandeling te ondergaan. In dit geval gaat het om overgevoeligheid van je ogen voor contactlenzen. Een ooglaserbehandeling kan deze overgevoeligheid voor je contactlenzen voorgoed wegnemen.

Toch is het laten laseren van je ogen een ingrijpende behandeling. Als uw ogen eenmaal gelaserd zijn kunt u dit niet meer terug draaien, en daarom is het van groot belang om u eerst goed te laten inlichten over ooglaserbehandelingen en oogcorrecties. Middels deze website bieden wij u alle informatie die u nodig heeft voor het maken van een evenwichtige keuze.

Wat is een ooglaserbehandeling?

Ooglaseren is meer dan laseren alleen. Een ooglaserbehandeling behoort tot de modernste methoden van de refractiechirurgie (=verzamelterm voor de behandelingen ter correctie van uw oog/ogen.) Bij het laseren van uw ogen ondergaat uw oog en ooglens als het ware een evolutie, zodat u in het vervolg weer scherp kunt zien.

Waarom laten doen?

Deze vraag is grotendeels al hierboven beantwoord. Het antwoord hierop is puur gemak. Het kan soms echter ook noodzakelijk zijn voor je sport of specifiek werk, waarbij een bril of contactlenzen niet wenselijk zijn. Daarnaast kunnen contactlenzen bij sommige mensen de nodige irritatie in de ogen veroorzaken, genaamd: contactlensintolerantie. Ook dit is een veelvoorkomende beweegreden voor het laten laseren van je ogen.

Wat kost een ooglaserbehandeling?

De kosten van een ooglaserbehandeling zijn sterk afhankelijk van de ooglasermethode die gebruikt wordt, de conditie van uw ogen en of het om 1 oog of 2 ogen gaat. Daarnaast lopen de kosten voor een ooglaserbehandeling ook sterk uiteen per ooglaserkliniek. Soms is het zelfs goedkoper om een ooglaserkliniek in het buitenland te overwegen.

Een populair land om ogen te laten laseren is Turkije. Dit omdat Turkije over het algemeen goedkoper is dan andere landen en toch gelijke of zelfs modernere ooglasertechnieken gebruikt. Hier tegenover staat echter wel dat de buitenlandse klinieken zich vaak lastiger laten meten op betrouwbaarheid. En hoe zit het met de zorg na uw ooglaserbehandeling?

Op dit moment liggen de kosten voor een ooglaserbehandeling in het buitenland zo ongeveer rond de €500,-. Bedenkt u zich wel dat hier de reiskosten nog bij komen. Wellicht goed te combineren met een welverdiende vakantie? De kosten voor een ooglaserbehandeling in Nederland liggen ongeveer rond de €1000,-

Worden de kosten van een ooglaserbehandeling vergoed?

Een ooglaserbehandeling wordt in Nederland niet door uw verzekering vergoed. Een ooglaserbehandeling wordt namelijk in Nederland gezien als een cosmetische ingreep.

Advies?

Het advies is om altijd meerdere klinieken en specialisten u te laten adviseren, voordat u een beslissing neemt. Voorkomt u dus een overhaaste beslissing.

Voor een gratis en vrijblijven vooronderzoek kunt u ons aanvraagformulier gebruiken. Een specialist neemt dan spoedig met u contact op om uw specifieke situatie door te nemen.

Over het algemeen kan gesteld worden dat een leesbril goedkoper is dan het laten laseren van uw ogen. Toch hoeft het helemaal niet zo duur te zijn. Sommige mensen laten ogen laseren in Turkije, omdat daar de ooglaser techniek het meest gevorderd is. Zo’n ooglaserbehandeling in Turkije kost je ongeveer €500,- maar vergeet niet dat daar de reiskosten nog bij komen. Misschien goed te combineren met een welverdiende vakantie.

Voor wie?

Voor het laten laseren van je ogen dien u tenminste 18 jaar te zijn. Over het algemeen geldt dat iedereen tussen de 18 en 60 jaar, die een bril of contactlenzen draagt, kan worden behandeld. Hierbij moet de brilsterkte (afwijking van de ogen) voor ten minste 1 jaar stabiel zijn geweest. De afwijking van de ogen moet hierbij liggen tussen de +4 en -10. Verder is het van belang dat uw ogen gezond zijn, zodat de kans op complicaties minimaal is.

Is het pijnlijk?

Nee, de behandeling gebeurt onder een plaatselijke verdoving door middel van druppels. Dit maakt de ingreep zelf niet pijnlijk. Het is wel zo dat u tot enkele dagen na de behandeling last kan hebben van een lichte irritatie van uw ogen. Uiteraard krijgt u na de behandeling medicatie om uw ogen te kalmeren.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Bij de meeste behandelingen wordt u aangeraden om na de behandelingen, de eerste 2 weken een zonnebril te dragen. Dit tegen bescherming van stof en dergelijke. Bij een Lasek / PRK behandeling kan het zelfs zijn dat u tot 2 maanden een zonnebril moet dragen die UV stralen tegen houdt ter bescherming van uw ogen.

Wat zijn de risico’s en gevolgen?

Ookal zijn de technieken hedendaags ver gevorderd, niet elke ooglaserbehandeling is hetzelfde. Het is dan ook niet uit te sluiten dat er bepaalde complicaties kunnen optreden bij het laseren van je ogen, die artsen van te voren niet konden voorspellen. Hierbij kunt u denken aan een bepaalde reactie van de ogen op de behandeling. Ieder oog reageert weer anders en dit maakt het dat er soms complicaties kunnen optreden.

Denk hierbij aan; strooilichten, halo’s en haze. Deze complicaties/klachten zijn meestal na enkele maanden weer verdwenen, maar soms blijft er een restgedeelte over. Dit kan heel vervelend zijn, zeker wanneer je sterk afhankelijk bent van je zicht bij je werk of in je priveleven. Het is dus zeer belangrijk dat u, voordat u een dergelijke ingreep ondergaat, zicht goed laat inlichten over de behandeling en de mogelijke risico’s.

Hoe vind ik een gekwalificeerde oogarts?

Voor een succesvolle behandeling is de keuze van een goede oogarts erg belangrijk. Natuurlijk is de keuze van een goede oogarts of instelling erg persoonlijk. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in de stijl van zorg en de manier van werken. Dit moet natuurlijk aansluiten bij uw persoonlijke wensen.

Enkele criteria waarop u een oogarts of een oogkliniek kunt beoordelen zijn:

  • Is hij of zij gediplomeerd oogarts?
  • Is hij of zij BIG geregistreerd?
  • Is hij of zij geregistreerd als refractiechirurg door het NOG en NGRC?
  • Heeft de kliniek een ZKN-keurmerk?
  • Als het een buitenlandse arts betreft: is hij gerechtigd om behandelingen uit te voeren in Nederland?
  • Voldoet de kliniek aan de door Inspectie Volksgezondheid gestelde eisen?
  • Zijn er mensen in uw omgeving met ervaringen op dit gebied?

Welke ooglaserbehandelingen zijn er?

Er zijn veel verschillende methoden om uw ogen te laten laseren. Dit is afhankelijk van uw oogafwijking. De meest gangbare methoden zijn: Lasik, Lasek, PRK, Femto-Second, CK, Wavefront.

Er zijn veel verschillende ooglasertechnieken en methoden op de markt. Welke techniek voor u het meest geschikt is hangt af van uw situatie. Laat uw situatie dus door (het liefst) meerdere specialisten beoordelen, voordat u een beslissing neemt. Hieronder worden de verschillende ooglasertechnieken behandeld:

Lasik behandeling

Lasik, oftewel: Laser-Assisted-In Situ-Keratomileusis is één van de meest uitgevoerde ooglaserbehandeling van de wereld. Bij Lasik wordt gebruik gemaakt van een koele straal van een laser, om het hoornvlies van uw ogen te doen hervormen. Hiermee kan bijziendheid van -1 D tot -14 D, een cilinderafwijking tot 6D en verziendheid tot + 6 D uitstekend worden behandeld.

Lasek oogbehandeling

Lasek oftewel Laser-Assisted- Epithelial Keratomileusis is geen operatieve ingreep zoals de Lasik, die hierboven is uitgelegd. Er wordt dus niet gesneden of gekrast. Bij de Lasek Ooglaserbehandeling wordt het bovenste cellaagje van het hoornvlies losgeweekt en tijdelijk weggeschoven. Na het laseren wordt dit laagje weer teruggeplaatst.

PKR laserbehandeling

PRK staat voor Photo Refractieve Keratectomie. Hierbij wordt het hoornvlies aan de buitenzijde afgeslepen. Deze ingreep is simpeler te noemen dan de Lasik ingreep, echter het herstel duurt over het algemeen wel langer.

Femtosecond Ooglaserbehandeling

De Femtosecond behandeling heeft veel weg van de Lasik methode. Echter hier wordt gebruik gemaakt van een computergestuurd laseren, daar waar bij de Lasik methode een mesje wordt gebruikt. Ook hierbij wordt er een dun stukje hoornvlies losgehaald. Aangezien deze behandeling volledig computergestuurd geschiet, is het stukje hoornvlies vaak dunner en gelijkmatiger, wat de kans op ontstekingen minimaliseert.

Wavefront behandeling

Wavefront is één van de laatste revolutionaire ooglasermethodes en vooral bedoeld als een aanvulling op de methoden zoals hierboven vermeldt. Speciaal geschikt voor fijnere oogafwijkingen.

CK laserbehandeling

Ook de CK is een nieuwe techniek. Deze ooglaserbehandeling maakt gebruik van radiogolven en is volkomen pijnloos. Deze radiogolven zorgen ervoor dat het hoornvlies wordt samengetrokken en de vorm van het hoornvlies weer hersteld wordt. Deze methode is speciaal geschikt voor verziendheid.

Wat is een Refractiechirurgie?

Refractie is een duur woord voor de breking van het licht. Een refractiechirurg houdt zich dus bezig met het behandelen en corrigeren van de breking van het licht in uw oog. Met deze behandeling worden een bril en/of contactlezen overbodig gemaakt. Er zijn zoals u al hier kunt lezen, vele verschillende manieren van Refractiechirurgie. De bekendste zijn het laseren van uw ogen of het plaatsen/implanteren van een Artisan kunstlensje.