Studentenlening

Het kan zijn dat je tijdens je studie extra bestedingsruimte nodig denkt te hebben.

Dan heb je dus snel geld nodig. Dit kan zijn voor een nieuwe laptop, vakantie of andere grote uitgave. Een studentenlening biedt je de kans om snel en gemakkelijk een aardig bedrag, soms wel €6000,- tot je beschikking te krijgen. Hiernaast kun je als student ook vaak profiteren van verschillende studentenkortingen bij verschillende bedrijven en instanties. Een goede manier om geld te besparen!

Er zijn verschillende instanties die deze kunnen verstrekken. Zo zijn er de conventionele banken, maar kan je tegenwoording ook particulier geld lenen. Let wel op dat je je goed laat informeren. Met een studentenlening kun je als student zijnde profiteren van aantrekkelijke voorwaarden die een studie lening makkelijker en veiliger maken. Zo kun je profiteren van een lage rente, afbetalen na je studie en snel afsluiten.

Maar er zijn ook enkele nadelen die je moet overwegen. Zo heb je na je studie direct een schuld openstaan. Als je geen werk kunt vinden na je studie wordt er wel van je verwacht dat de lening afbetaald wordt, en meestal moet dit voor een bepaalde datum gebeuren.

In veel gevallen verwacht een bank of instelling dat er iemand voor jou ‘garant’ staat. Iemand die er voor moet zorgen dat, mocht jij je verplichtingen niet nakomen, de lening wel afbetaald wordt. Meestal zijn je ouders de gene die dit op zich nemen. Zij moeten ook een formulier ondertekenen. Precies weten wat je kunt lenen bereken je door je lening te simuleren.

Geld lenen kan een grote stap zijn. Je twijfelt misschien of je het wel moet doen. Weeg voors en tegens tegen elkaar af. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de voor en nadelen naast elkaar op te schrijven. Want geld lenen heeft zowel voor als nadelen. Hier staan de voornaamste op een rijtje, zodat je voor jezelf een goede overweging kan maken of lenen iets is voor jou.

VOORDELEN

  • Als student geniet je van lage rente
  • Je kan snel en makkelijk een lening afsluiten
  • Direct een extra bedrag tot je beschikking
  • Pas na je studie beginnen met afbetalen

NADELEN

  • Na je studie heb je direct een schuld
  • Als je geen baan kunt vinden moet de lening toch afbetaald worden
  • De lening moet vaak voor een bepaalde datum afgelost zijn

Weeg de voor en nadelen tegen elkaar af en beslis dan of je een lening af wilt sluiten. Je kunt het eventueel ook met andere, je ouders bijvoorbeeld, bespreken om te horen of zij eventueel nog voor of nadelen kunnen noemen die jouw beslissing makkelijker kunnen maken.

Er zijn verschillende manieren waarop je veilig geld kan lenen van verschillende banken en kredietinstanties. Maar ook DUO, Dienst Uitvoerend Onderwijs, voorheen de IB-Groep, kan je helpen.

Geld lenen van DUO

Iedere student die recht heeft op een basisbeurs, krijgt die van de overheid. De hoogte hiervan is afhankelijk van je woonsituatie, woon je bij je ouders of ben je uitwonend? Als je als student een kind opvoedt kun je een toeslag aanvragen.

Wanneer de basisbeurs niet voldoende is kun je een aanvullende beurs aanvragen. De hoogte van deze beurs is afhankelijk van de inkomstengegevens van je ouders. Zij moeten een formulier invullen dat geretourneerd moet worden. Aan de hand daarvan wordt de hoogte van de beurs bepaald. Hoeveel je uiteindelijk leent is aan jou.

Naast de basis- en aanvullende beurs kun je bij DUO ook geld lenen, als aanvulling. De voordelen van deze vorm van lenen is dat de rente laag is, je pas na je studie begint met afbetalen en dat je er 15 jaar over mag doen met een minimaal maandelijks aflossingsbedrag. Deze vorm van lenen is ook handig als je ouders teveel verdienen en je geen recht hebt op een aanvullende beurs.

Bij DUO kun je ook tijdelijk lenen. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld een of twee maanden een bedrag leent en dat vervolgens weer stop zet.

Geld lenen van de bank

De meeste banken hebben een leenvorm speciaal voor studenten. Ook hier zijn de rente gunstiger dan wanneer je geen student bent. Het maximaal te lenen bedrag varieert bij elke bank. Ook bij banken hoef je meestal tijdens je studie niets terug te betalen, en blijft de rente laag zolang je student bent. Na je studie wordt de studentenlening omgezet in een doorlopend krediet.

Geld lenen van je ouders

Ook dit is natuurlijk een prima optie. Let er wel op dat je duidelijk afspraken maakt en deze desnoods op papier zet. Zo kunnen er nooit misverstanden bestaan over wat er afgesproken is. De rente bij je ouders is meestal ook het meest gunstig, 0,0%

Waar kan je een studentenlening aanvragen?

Een studentenlening aanvragen is erg gemakkelijk, maar er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Om een studentenlening aan te vragen moet je minimaal 18 jaar oud zijn, en in Nederland wonen, dus in het bezit zijn van een Nederlands identiteitsbewijs. Verder wordt er na je aanvraag naar je financieel verleden gekeken om te kijken of je al schulden hebt.

Is dit het geval dan wordt een studentenlening meestal niet verstrekt. Maar in de meeste gevallen is er nog geen sprake van eerdere schuld. Is dit toch het geval dan kunnen je ouders altijd nog garant staan. Je kunt dit aangeven wanneer je aanvraag afgewezen wordt. Dan ondertekenen je ouders een formulier wat een lening meestal wel mogelijk maakt. Je ouders zijn dan medecontractant.

Een studentenlening aanvragen kan op verschillende manieren. Je kan contact opnemen met DUO. Alvorens je telefonisch contact opneemt met DUO is het verstandig je eerst goed in te lezen op de site van DUO. Zo kun je al wat vragen voorbereiden die je hebt aan de hand van de site. Zo weet je zeker dat je al je vragen gesteld hebt. Verder kun je bij een bank altijd online een gratis & vrijblijvende offerte aanvragen om te zien hoeveel je maximaal kan lenen.