Lensimplantaten

Wat gebeurt er bij het plaatsen van Lensimplantaten?

Hier wordt er als het ware een contactlens/kunstlens in het oog geplaatst, die in principe voor altijd blijft zitten. Deze lens heeft een permanente correctie van uw oogsterksteafwijking. Deze kunstlens wordt achter het hoornvlies en voor uw pupil geplaatst.

In tegenstelling tot andere behandelingen wordt hier dus niet het hoornvlies behandeld. U zult niks van deze lens voelen, hij irriteert niet, is niet gevoelig voor droogte of stof en hoeft ook niet schoongemaakt of onderhouden te worden. Mocht het in een later stadium wenselijk zijn dan kunt u ook gewoon de kunstlens weer laten verwijderen.

Wanneer een lensimplantaat?

De implantatie van deze kunstlens wordt het meeste gebruikt bij hoge sterkteafwijkingen. Bij een lage afwijking geniet het ooglaseren de voorkeur. De kunstlenzen zijn beschikbaar voor bijziendheid van –3 tot –23,5 dioptrie (myopie), verziendheid van +1 tot +12 dioptrie (hypermetropie) en cilinderafwijkingen (astigmatisme).

Voor en nadelen van lensimplantaten?

Een voordeel is dat het toepasselijk is voor hogere sterkteafwijkingen van uw ogen dan bij het ooglaseren. Verder is de kunstlens permanent, past zich aan aan uw sterkteafwijkingen en kan evt. ook nog weer in een later stadium verwijderd worden.

Nadelen van de methode zijn; eventuele irritaties en het feit dat met deze methode geen kleine sterkteafwijkingen behandeld kunnen worden. Verder kant het zo zijn dat uw pupil zo groot wordt dat het net over de rand van het kunstlensje kijkt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren in het donker. Neveneffecten die hierbij kunnen optreden zijn halo’s (kringen rond lampen) en glare (schitteringen), maar dit komt niet veel voor.

Wat nog meer als een nadeel gezien kan worden, is de prijs. Een lensimplantaat is over het algemeen vaak duurder dan een ooglaserbehandeling.

De nabehandeling?

De nazorg is over het algemeen heel erg beperkt. Enekele weken antibiotica en ontstekingsremmende oogdruppels zouden voldoende moeten zijn. Verder moet u de eerste paar weken na de operatie natuurlijk wel voorzichtig zijn met uw ogen. U mag bijvoorbeeld niet vrijven in uw ogen, ter voorkoming van een eventuele infectie. Verder is autorijden e.d. al weer na 1 tot 2 weken mogelijk.

Prijsindicatie voor lensimplantaten

Dit verschilt natuurlijk per kliniek, aantal ogen etc. Over het algemeen moet u uitgaan van een bedrag van €2000,- per oog.