Beleggen in crypto of aandelen

Ben je van plan om geld te beleggen, dan zijn hiervoor verschillende mogelijkheden.
Denk bijvoorbeeld eens aan aandelen of crypto.

De laatste jaren is beleggen in cryptomunten zeer populair geworden. Dit zien we niet alleen terug in de vraag en het aanbod, maar ook als we met familie en vrienden praten. Steeds meer mensen zijn in het bezit van cryptomunten. Hierdoor is de koers de laatste tijd dan ook explosief gestegen.

Dagelijks komen er nog vele verschillende munten bij, waardoor het de verwachting is dat crypto nog lang niet zijn hoogtepunt heeft bereikt. Dit blijft natuurlijk een speculatie, want zeker weten doen we het nooit. Nu wil je misschien meer weten over de verschillende tussen beleggen in crypto en aandelen. Op deze pagina hopen we je wat meer informatie te geven en de verschillen bloot te leggen.

Verschil in identificatie?

Er wordt vaak gezegd dat cryptomunten behoren tot de gedecentraliseerd markt. Dit houdt in dat de transacties niet wettelijk worden vastgelegd en er is ook nog echt wetgeving voor beleggen en handelen in cryptomunten. Bij tal van online platformen is het tegenwoordig mogelijk om crypto te kopen.

Denk bijvoorbeeld eens aan Bitcoin, Ethereum, Doge, Ripple of Shiba Inu. De Nederlandse overheid verplicht mensen die beleggen om zich de legitimeren. Bij Nederlandse platformen dien je dan ook tegenwoordig een legitimatieronde te doorstaan. Hier wordt gekeken naar jouw identiteit om zodoende het vermogen te controleren. Echter is de wetgeving een stuk minder streng dan bij beleggen in aandelen.

Als je ervoor kiest om te gaan beleggen in aandelen, dan kan dit voornamelijk via online platformen. Er zijn veel internationale apps te vinden waar je veel aandelen kan kopen en verkopen. Bekijk eens goed naar de verschillen om te zien wat er allemaal mogelijk is. Bij het aanmelden bij een online platform om aandelen te kopen, dien je jezelf te legitimeren. Ook moet je vaak je adres opgeven waar dit bij crypto nog niet nodig is. Let altijd op dat je alleen met geld belegt dat je echt kan missen.

Kennen aandelen stabielere koersen?

De prijzen van zowel aandelen als cryptomunten zijn gebaseerd op koersen. Aandelenmarkten bestaan als zeer lange tijd (meer dan 200 jaar), waar dit bij cryptomunten vaak maar enkele jaren of soms zelfs maanden is. Dit houdt in dat de fundatie van aandelen een stuk stabieler is.

Ook zijn grote banken vaak voor een groot deel in het bezit van aandelen. De fluctuatie van een bepaald aandeel zal dus nog gigantisch zijn. Doordat cryptomunten niet worden gedekt door grote instanties zien we dat de koers van een munt zoals bijvoorbeeld Bitcoin soms explosief kan stijgen of dalen (tientallen procenten komen regelmatig voor).

Het is natuurlijk leuk als de koers van een cryptomunt sterk stijgt, maar doordat grote hoeveelheden in het bezit zijn van individuen kan jouw vermogen ook zomaar zeer snel dalen. Hierdoor wordt beleggen in crypto door sommigen dan ook beschreven als zeer riskant. Uiteraard adviseren wij dat je altijd eerst zelf onderzoek doet voordat je gaat beleggen in aandelen of cryptomunten.

Wat zijn de handelstijden bij aandelen en cryptomunten?

Kijkend naar de verschillen in handelstijden van aandelen en cryptomunten, dan zien we hier gelijk een groot verschil. Aandelen zijn enkel te verhandelen tijdens de kantooruren van het land van herkomst. Zo zijn Europese aandelen enkele te koop tijdens de bekende Europese kantooruren, terwijl je Amerikaanse aandelen alleen kan kopen en verkopen tijdens de Amerikaanse werkuren. Ook zijn de aandelenbeurzen in het weekend gesloten.

Cryptomunten kan je daarentegen 24 uur per dag verhandelen. Ook tijdens het weekend draait dit gewoon door. Dit kan ervoor zorgen dat je geen rust hebt en steeds weer naar de koers van een bepaalde munt kijkt. Andere zien het weer als een groot voordeel, omdat je zo dag en nacht geld kan verdienen. Als je belegt voor de lange termijn, dan zal het geen verschil uitmaken. Maak voor jezelf de afweging of je meer rust en regelmaat wilt (aandelen) of dat je actief wil gaan handelen (crypto).

De veiligheid van crypto en aandelen

De laatste tijd zijn er tal van platformen verschenen waar je aandelen en cryptomunten kan kopen en verkopen. Doordat de handel in aandelen aan veel meer regels is verbonden, wordt handelen in aandelen in de regel als veiliger beschouwd. Niet iedereen kan een aandelenplatform beginnen, terwijl dit voor cryptomunten een stuk makkelijker is. Als je een beetje handig bent met computers, dan kan je vrij eenvoudig een eigen cryptoplatform opzetten.

Dit is dan ook gelijk een risico in vergelijking met beleggen in aandelen. Er bestaan helaas nog wel wat platformen die onbetrouwbaar zijn. Hierdoor kan je zomaar je geld kwijt zijn. Uiteraard zijn er ook grote en betrouwbare exchanges waar je munten kan kopen en verkopen. Doe hier eens goed onderzoek naar en vergelijk de verschillende exchanges. In Nederland kennen we ook enkele platformen waar je Bitcoin, Ethereum en bijvoorbeeld Ripple kan kopen. Een groot voordeel van een Nederlands platform is, dat de helpdesk vaak ook in het Nederlands is.

Moet ik gaan beleggen in crypto of aandelen?

Allereerst willen we benoemen dat dit geen financieel advies is, maar een informatieve tekst om je meer informatie te geven tussen de verschillen van crypto en aandelen. Wil je gaan beleggen, dan kan dat als eerdergenoemd op verschillende manieren. Niet alleen crypto en aandelen behoren tot de mogelijkheden, maar denk ook bijvoorbeeld eens aan obligaties of vastgoed. Als we echter kijken naar crypto en aandelen, dan zijn er enkele overeenkomsten en zeker ook grote verschillen. In de regel is beleggen in aandelen iets veiliger in vergelijking met cryptomunten. Dit komt niet alleen doordat de koers van een aandeel vaak minder hard stijgt en daalt, maar ook zijn de platformen betrouwbaar. Echter, als we kijken naar het te realiseren rendement dan zijn cryptomunten vaak weer aantrekkelijker. Cryptomunten stijgen vaak een stuk sneller en hierdoor kan je zeer snel een hoog rendement halen. Maak echter altijd voor jezelf de afweging van hoeveel risico je wilt nemen met een belegging.