Cryptomarkt

Wat is cryptocurrency en hoe werkt het?

Een cryptocurrency is een virtuele of digitale valuta die kan worden gebruikt om goederen en diensten te kopen.

Dit houdt in dat er geen fysieke munt of rekening wordt gebruikt en dat alle transacties online plaatsvinden. Cryptocurrency maakt gebruik van een online wallet die ervoor zorgt dat online transacties veilig zijn.
In dit artikel bespreken wij wat cryptocurrency is en hoe het werkt!

Wat is cryptocurrency?

Cryptocurrency is een virtuele munt die draait op het systeem van cryptografie. Het functioneert als een gedecentraliseerd ruilmiddel waar cryptografie wordt gebruikt om elke transactie te verifiëren en te vergemakkelijken. Cryptografie onderstreept ook het creëren van eenheden van verschillende cryptocurrencies.

Deze manier van ruilen draait voornamelijk op de blockchain-technologie, datgene wat cryptocurrencies de gedecentraliseerde status geeft. Het is een gedeeld grootboek dat alle transacties bevat die ooit binnen een netwerk hebben plaatsgevonden. Daarom kan iedereen op het netwerk elke transactie zien die plaatsvindt en ook de saldi van anderen bekijken.

De Blockchain technologie pakt een van de belangrijkste problemen met digitale betalingsplatforms aan, namelijk dubbele uitgaven terwijl er geen monopolie van autoriteit is. Bij blockchaintechnologie verifiëren en faciliteren partijen bij een transactie namelijk zelf al deze activiteiten.

Hoe is het idee van cryptocurrency ontstaan?

Het concept van digitale valuta kreeg veel grip in de tech industrie van de jaren 90. Meerdere organisaties en programmeurs waagden het om een parallelle valutalijn te creëren die buiten het bereik van een centrale autoriteit zou liggen. Ironisch genoeg namen de bedrijven die deze digitale valuta probeerden te creëren zelf de autoriteit op zich om transacties te verifiëren en te vergemakkelijken.

Het versloeg niet alleen het doel, maar stichtte ook de onderneming. Bovendien waren de digitale valuta’s destijds bezaaid met fraude en andere financiële uitdagingen. Lange tijd werd dit idee van digitale valuta als een verloren zaak beschouwd. Dit idee werd vernieuwd toen Satoshi Nakamoto, een programmeur of een groep programmeurs in 2009 Bitcoin introduceerde en uitlegde wat Bitcoin is, de allereerste cryptocurrency.

Hoe werkt cryptogeld?

Volgens Satoshi Nakamoto, de grondlegger van de Bitcoin, is het een peer-to-peer elektronisch geldsysteem. In dat opzicht lijkt het veel op peer-to-peer bestandstransacties, waarbij geen enkele centrale autoriteit of regelgever betrokken is.

Ergo, cryptocurrencies zijn slechts transacties of boekingen in een gedeeld grootboek die alleen kunnen worden gewijzigd als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Typisch, in een blockchain-technologie zoals het Bitcoin netwerk, bestaat elke transactie uit de portemonnee-adressen of openbare sleutels van de betrokken partijen – afzender en ontvanger – en het bedrag van een dergelijke transactie.

Wat het vangnet in zo’n netwerk toeschrijft om fraude te voorkomen, is dat de afzender een transactie moet bevestigen met zijn privésleutel. Na bevestiging wordt de transactie weergegeven in het gedeelde grootboek of de database. Alleen miners zijn echter geautoriseerd om transacties binnen een cryptocurrency netwerk te bevestigen. Ze moeten cryptografische puzzels oplossen om een ​​specifieke transactie te bevestigen. In ruil voor hun service ontvangen ze transactiekosten in dat specifieke type cryptocurrency en een beloning.

Zodra miners een transactie bevestigen, verspreiden ze deze naar het netwerk en elk knooppunt daarin werkt zijn grootboek automatisch bij. Bovendien, zodra een miner een bepaalde transactie bevestigt, wordt deze onomkeerbaar en is dan ook niet meer aan te passen.

Wat is het gebruik van cryptovaluta?

Het is de moeite waard om je af te vragen of de populariteit die cryptocurrency in de loop der jaren heeft vergaard hol is of niet. Hoewel het nog lang niet in de buurt is van het vervangen van geïnstitutionaliseerd contant geld, heeft cryptocurrency, met name Bitcoin, brede acceptatie gevonden over de hele wereld.

Als betalingswijze
Aanvankelijk had Bitcoin weinig waarde als betaalmiddel voor handelaren. Na verloop van tijd zijn verschillende handelaren wereldwijd, zoals restaurants, vluchten, juweliers en apps, het echter gaan accepteren als een levensvatbaar betalingsmedium. Een van de meest opvallende acceptanten van cryptocurrency als een levensvatbaar betaalmiddel is Apple Inc. Het staat 10 soorten cryptocurrencies toe voor het uitvoeren van transacties in de App Store. Verder staat Paypal ook betalingen toe.

India moet als economie echter nog steeds uitgebreid onderzoek doen naar cryptocurrency als een levensvatbare betalingsmodus. Desalniettemin, met grote bedrijven zoals Apple en Facebook die hun zaak naar voren halen, wordt verwacht dat cryptocurrency binnenkort aan kracht zal winnen in India.

Investering
Cryptocurrencies, met name Bitcoin, is een van de meest lucratieve investeringsopties die momenteel aanwezig zijn. De waardestijging ervan is uiterst dynamisch en kan een uitstekende manier blijken te zijn voor kapitaaluitbreiding.

Particulieren moeten echter ook rekening houden met de volatiliteit van deze investeringsroute. Bitcoin, de meest populaire cryptocurrency met het grootste marktaandeel, heeft enkele van de meest grillige prijsveranderingen als een troef ervaren. In december 2017 daalde de waarde van Bitcoin bijvoorbeeld van € 16.350,- per BTC naar € 6050,- per BTC. Aangezien cryptocurrency niet is geworteld in een materiële verandering, maar een verandering in populariteit en rage, is dergelijke prijsfluctuatie van kracht.

Wat zijn de verschillende soorten cryptocurrencies?

Als het gaat om de varianten van cryptocurrencies, zijn de meeste vorken van Bitcoin, terwijl andere helemaal opnieuw zijn gebouwd.

Bitcoin
Het is de eerste cryptocurrency die ooit werd geïntroduceerd en wordt beschouwd als het ” digitale goud “. Het heeft momenteel een marktkapitalisatie van $ 172,76 miljard, de grootste van elke andere variant van cryptocurrency. Een eenheid Bitcoin kan worden opgesplitst in Satoshis, wat overeenkomt met de relatie tussen roepies en paise.

Bovendien is het Bitcoin-netwerk zo ontworpen dat het op elk moment slechts 21 miljoen eenheden Bitcoin in omloop kan hebben. Deze beperkte beschikbaarheid is een primaire component die de marktprijs bepaalt. Momenteel is het marktaanbod van Bitcoin 18,39 miljoen.

Altcoins
Deze categorie omvat voornamelijk vorken en alternatieve versies van Bitcoin, vandaar de naam. Sommige Altcoins verschillen echter exponentieel van Bitcoin en gebruiken verschillende algoritmen. Ethereum, een altcoin, is bijvoorbeeld geen valuta maar een platform waar entiteiten hun apps kunnen maken op basis van blockchain. Momenteel zijn er meer dan duizend altcoins. Enkele van de opmerkelijke altcoins zijn Ethereum, Litecoin, LTO network, Chainlink, enzovoort.

Hoe kun je investeren in cryptovaluta?

In vergelijking met andere varianten van cryptocurrency kunnen eenheden van Bitcoin gemakkelijker worden gekocht dankzij een groot aantal opties. Individuen kunnen ervoor kiezen om het te kopen van cryptocurrency exchanges zoals Bitvavo, Bux, Binance en BTC direct.

Kijk ook bij het artikel online brokers, voor meer info over het handelen in de crytpomarkt.

Hoe sla je cryptovaluta op?

Entiteiten kunnen eenheden van cryptocurrencies in portefeuilles houden – offline en online. Elke portemonnee bevat een openbare sleutel, dwz het adres van de portemonnee en een privésleutel (gebruikt om betalingen af te melden). In ieder geval zijn het niet precies de eenheden cryptocurrency die men bezit, maar de privésleutel.

Desalniettemin kunnen entiteiten kiezen uit een breed scala aan crypto wallets, elk met een ander doel. Online wallets dienen grotendeels voor reguliere transacties. Zowel Apple als JP Morgan Chase, Visa en Facebook hebben online crypto wallets geïntroduceerd. Omgekeerd worden offline of koude portefeuilles opgeslagen op de harde schijf van een persoon en dienen ze ter beveiliging van cryptocurrency.

Veel gestelde vragen

Vraag: Wat is blockchaintechnologie?

Antwoord: De term “blockchain-technologie” is het transparante, betrouwbare, openbaar toegankelijke grootboek dat veilige overdracht van het eigendom van waarde-eenheden mogelijk maakt met behulp van versleuteling met openbare sleutels en bewijs van werkmethoden. De eerste succesvolle implementatie van blockchain-technologie was het Bitcoin-netwerk.

Vraag: Wat zijn de transactiekosten van bitcoin?

Antwoord: Alle bitcoin-transacties moeten worden toegevoegd aan de blockchain, het officiële grootboek van alle transacties van bitcoin. Het wordt als succesvol voltooid of geldig beschouwd zodra het is toegevoegd.

Vraag: Wat is de werkwijze van Cryptocurrency?

Antwoord: Cryptocurrencies maken gebruik van gedecentraliseerde technologie om de betalingen te beveiligen en geld op te slaan zonder de naam van de gebruiker te verkrijgen of via een bank te gaan.

Vraag: Is cryptovaluta veilig om te beleggen?

Antwoord: Cryptocurrencies zijn over het algemeen volatiel van aard en investeringen in cryptocurrency kunnen soms riskant zijn. Alle vormen van beleggen brengen echter een bepaald risico met zich mee. Maar je moet altijd grondig onderzoek doen om risico’s te vermijden, vooral als het je zuurverdiende geld is dat je denkt te investeren.