beleggingsrekening

Waarom een beleggingsrekening openen?

Dat klinkt natuurlijk voor de hand liggend, en dat is het ook.
Je hebt een aparte rekening nodig om te kunnen handelen in aandelen en opties. Ook om fondsen en ETF’s te kopen moet je een aparte beleggingsrekening hebben. 

Er zitten veel voordelen aan een beleggingsrekening, als je een rekening hebt ga je natuurlijk ook beleggen. Steeds meer mensen gaan beleggen en dat is erg goed, steeds meer mensen denken dus aan hun financiële  toekomst en dat is goed. Werken aan je financiële toekomst is namelijk extreem belangrijk voor later.

Wie wil er nauw 40 jaar werken, dan 10 jaar genieten. Je wil natuurlijk veel liever 30 jaar werken en 20 jaar genieten. Met beleggen kun je een betere financiële toekomst bouwen, wat erg belangrijk is voor later. Als je nu iets inlevert heb je het later beter. Het is erg handig om een beleggingsplan te maken, zodat je goed weet wat je uiteindelijk wil bereiken met je beleggingen.

Erg belangrijk is dat je een vast maandelijks bedrag belegt, bijvoorbeeld elke maand 100 euro of 500 euro. Het ligt maar net aan je inkomen en je vaste lasten. Het is wel erg belangrijk dat je je aan je plan houdt en dat je voor de lange termijn belegt. Een lange termijn met beleggen is minimaal 10 jaar.

Belangrijk is dat je je niet te veel laat leiden door je emoties, emoties zijn namelijk de grootste rendement killers van het beleggen. Als je aandelen in het rood staan is het niet verstandig om te verkopen, maar juist om bij te kopen. Zo krijg je je gemiddelde aankoopkoers omlaag. Dit is handig zodat je aan het eind van de rit meer rendement haalt.

Hoe maak je een beleggingsplan?

Er is niemand die geld investeert om het vervolgens te verliezen. Het is daarom extreem belangrijk om een beleggingsplan te maken waar een aantal dingen heel precies instaan. Wat moet er allemaal in een beleggingsplan staan?

  1. Bepaal het risico wat je wilt nemen?
  2. Wat wil je bereiken door te beleggen?
  3. Waar in gaan je beleggen?
  4. Hoelang wil je gaan beleggen?

Dit zijn drie vragen die extreem belangrijk zijn als je wilt beginnen met beleggen. Het is dus erg belangrijk dat je precies weet wat je wilt, zodat je aan het eind het maximale resultaat haalt. Wanneer je deze vier dingen goed voor jezelf weet, is de kans groot dat je er op de lange termijn het maximale uithaalt. Een voorbeeld van een beleggingsplan is dit:

Voorbeelden van een beleggingsplan

Als je wilt beginnen met beleggen is het belangrijk dat je dit doet met een plan. Een beleggingsplan is vaak de basis voor het beleggen. Allemaal leuk en aardig maar hoe ziet een beleggingsplan er uit? In de onderstaande voorbeelden maken we een beleggingsplan voor een aantal verschillende doelen. Dit doen we door 6 vragen te beantwoorden. De volgende voorbeelden hebben we uitgewerkt om inzicht te geven hoe je dan kunt beleggen om je gestelde doel te behalen. Let op het zijn richtlijnen en zijn natuurlijk geen voorwaarde om daadwerkelijk je doel te behalen. Denk hier ook altijd goed zelf over na voordat je een doel ten uitvoer brengt.

1 Ik wil beleggen voor een wereldreis

2 Ik wil beleggen voor de studie van mijn kinderen

3 Ik wil beleggen voor een passief inkomen

4 Aan de slag!

Ik wil beleggen voor een wereldreis

Om eindelijk die wereldreis te kunnen maken wil ik mijn vermogen in korte tijd laten groeien. Ik wil hiervoor eenmalig een storting doen en dit vervolgens laten groeien tot mijn gewenste budget waarmee ik de wereldreis kan maken.

Doel

Beleggen voor een wereldreis. Mijn gewenste budget hiervoor is €10.000,-

Horizon 

Ik wil over 5 jaar een wereldreis gaan maken.

Strategie

Ik stort eenmalig €2.000,- en wil dit laten groeien naar een vermogen van €10.000,- voor het maken van een wereldreis. Hiervoor moet ik 40% rendement maken in 5 jaar tijd. Dit wil ik behalen door actief te beleggen in groei aandelen.

Risico    

Ik beleg het geld offensief. Ik moet risico nemen omdat ik binnen korte termijn vermogensgroei wil realiseren en over dit geld wil beschikken.

Aanpak 

Eenmalige storting. Ik selecteer ondergewaardeerde groei aandelen door middel van fundamentele analyse. Doormiddel van technische analyse bepaal ik vervolgens een juist koop- en verkoopmoment.

Evaluatie             

Iedere maand toets ik of mijn geselecteerde groei aandelen koerswinst hebben gemaakt en stuur ik waar nodig bij.

Ik wil beleggen voor de studie van mijn kinderen

Voor de studie van mijn kinderen wil ik alvast maandelijks geld apart zetten. Ik wil dit geld later kunnen opnemen als mijn kinderen gaan studeren. Dit zal waarschijnlijk na de middelbare school zijn.

Doel      

Beleggen voor de studie van mijn twee kinderen.

Horizon 

Het geld moet beschikbaar zijn over 15 jaar.

Strategie

Vanaf de geboorte stort ik maandelijks €250,- per kind. Dit betreft in totaal €500,- per maand. Ik verspreid beide bedragen over twee aparte rekeningen en ik beleg dit geld passief in een index ETF. Ik probeer per jaar 4% rendement te maken (het gemiddelde van de index over de afgelopen jaren).

Risico    

Ik beleg het geld defensief. Ik wil geen risico nemen omdat ik het geld later weer wil opnemen.

Aanpak 

Maandelijkse storting, aankoop van dezelfde ETF.

Evaluatie            

Ieder jaar toets ik of mijn strategie nog op schema is. Ik bereken het rendement aan de hand van het vermogen op 1 januari en toets of dit bedrag op 31 december overeenkomt. Indien nodig vul ik het bedrag aan.

Ik wil beleggen voor een passief inkomen

Om ervoor te zorgen dat ik een aantal jaar eerder met pensioen kan wil ik beleggen voor een passief inkomen. Op die manier kan ik mijn maandelijks prepensioen aanvullen tot ik volledig pensioen ontvang.

Doel      

Beleggen voor een passief inkomen.

Horizon 

Ik wil dit inkomen gebruiken over 30 jaar.

Strategie

Ik stort eenmalig €5.000,- en wil dit maandelijks aanvullen met tenminste €500,-. Dit wil ik actief beleggen in dividend aandelen. Ik wil een rendement behalen van 5% per jaar.

Risico

Ik beleg het geld de eerste 15 jaar actief. Na 15 jaar beleg ik het geld passief en wil ik het vermogen enkel behouden.

Aanpak 

Eenmalige storting van €5.000. Ik selecteer maximaal 10 aandelen doormiddel van fundamentele analyse en persoonlijke voorkeur. Wanneer ik een aandeel heb gekozen wil ik hier geen afstand meer van doen (buy en hold).

Evaluatie            

Ieder jaar toets ik of mijn geselecteerde aandelen nog aan mijn strategie voldoen. Indien een bedrijf stopt met het uitkeren van dividend neem ik afstand van dit aandeel. Na 15 jaar toets ik of ik mijn strategie heb behaald en een vermogen heb opgebouwd van €431.000,-

Aan de slag!

Zoals je kunt zien in de voorbeelden is een beleggingsplan maken geen moeilijke opgave als je jezelf de juiste vragen stelt. Het is hoe dan ook belangrijk alvast een duidelijkheid plan op te stellen voordat je begint met het beleggen. Dit verhoogd de kans op succes voor de lange termijn.

Wil je meer voorbeelden van een beleggingsplan, maak dan eens een zoekslag op Google. Je komt ongetwijfeld nog vele andere voorbeelden tegen.

Bron: https://beursnoob.nl/beleggingsplan/

Waarom het handig is om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen?

Het is extreem belangrijk dat je zo vroeg mogelijk begint met beleggen. Een paar jaar eerder beginnen kan op de lange termijn voor veel meer rendement zorgen. Je inleg is dan iets meer, maar het rendement kan tientallen procenten hoger zijn. Zorg er dus voor dat je, zodra je nadenkt over beleggen, ook start met beleggen. Hoe langer je in de markt verblijft hoe groter het rendement kan zijn.

Hoe ben ik begonnen met beleggen?

Ik ben zelf op mijn 18e begonnen met beleggen, ik had toen al redelijk wat geld verdiend met mijn verschillende bedrijven dit geld heb ik gelijk kunnen investeren in verschillende aandelen en ETF’S.  Doordat ik vroeg ben begonnen met beleggen, heb ik op jonge leeftijd al veel vermogen opgebouwd. Dit geld kan ik later gebruiken om mijn droomhuis te kunnen kopen, of voor mijn pensioen. Ik heb zelf op jonge leeftijd altijd veel gewerkt, omdat ik het later goed wou hebben. Ik ben nu wat ouder en heb het hartstikke goed. Toen ik 17 was heb ik twee goedlopende webshops kunnen kopen, dit kon omdat ik een goed lopend media bedrijf had waarbij ik veel klussen had bij grote bedrijven.

Wat was mijn doel met beleggen?

Mijn doel met beleggen was om het financieel beter te krijgen, dit is mij uiteindelijk ook gelukt waar ik erg blij mee ben. Ook heb ik nog een aparte beleggingsrekening voor mijn pensioen, zodat ik mij nooit meer zorgen hoef te maken over geld. Dit geeft mij vrijheid en een gevoel van geluk, omdat ik kan doen wat ik wil doen dat vind ik erg belangrijk. Mijn doel was altijd dat ik het later goed kreeg, zodat ik goed kan zorgen voor mijn familie en vrienden.