Beleggen in cryptocurrency voor beginners
Ben jij er al een tijdje over aan het nadenken en toch behoorlijk nieuwsgierig geworden hoe het allemaal in zijn werk gaan om te gaan beleggen in crypto’s?
Nog steeds geen handige uitleg gevonden in Jip en Janneke taal? Dan hoef je nu niet verder te zoeken want je hebt er een gevonden! Zak even onderuit en lees rustig verder. Wij leggen jou precies uit wat je moet doen en wat het allemaal inhoudt.
Cryptomunten wat zijn het en wat kan je ermee?
Laten wij je eerst uit gaan leggen wat cryptomunten zijn. Cryptomunten of ook wel crypto’s genoemd is een digitaal betaalmiddel welke is gebaseerd op cryptografie. Zij maken gebruik van en blockchain technologie waarbij de gegevens op een digitale manier worden opgeslagen. Deze opslag gebeurt op een niet-centraal punt. Dit is het grote verschil met banken welke hun opslag wel op een centraal punt hebben.
De informatie welke is opgeslagen in een blockchain is om deze reden dan ook verspreid over een groot aantal computers die via een netwerk aan elkaar aangesloten zijn. Hierdoor zijn de cryptomunten niet zo makkelijk aan te vallen door DDoS aanvallen.
De verschillende cryptomunten. Welke zijn dat?
Er zijn een aantal verschillende cryptovaluta. De meest bekende zijn de Bitcoin, Ethereum, Binanco Coin en de Cardano. Er zijn er nog een aantal maar die zijn wat minder bekend. De Bitcoin is wel de allerbekendste cryptomunt van allemaal.
Cryptovaluta, waar kan je het aanschaffen?
Toen alles nog in de kinderschoenen stond was het niet makkelijk om eraan te komen. Laten we in de rest van dit artikel de Bitcoin als voorbeeld noemen omdat dit de meest bekende cryptovaluta is. De Bitcoin is tegenwoordig aan te schaffen bij de verschillende crypto brokers of exchanges die er op dit moment zijn. Als je wilt gaan voor een bekend Nederlands bedrijf wat zich hiermee bezighoudt dan is dat Bitvavo. Dit is een bedrijf wat zich heeft gevestigd in onze hoofdstad, Amsterdam dus. Zij bieden al meer dan honderd verschillende cryptovaluta aan.
Wanneer je gaat beleggen dan krijg je te maken met transactiekosten. Deze heb je wanneer je ze aanschaft maar ook wanneer je ze weer gaat verkopen. Hoe hoog deze kosten zijn is niet zomaar te zeggen omdat dit verschilt bij wie je ze inkoopt.
Beleggen, de twee manieren hoe je het kunt doen
Wanneer je hiermee wil gaan beginnen is het verstandig om je af te vragen of dat je echt wilt beleggen of dat je actief wil gaan traden en of je gaat voor de langetermijnstrategie of de korte. Wanneer het jou te doen is om snel winst te maken dan raden wij je aan om de korte termijnstrategie te kiezen.
Het doel is om de munten in te kopen voor een zo laag mogelijke prijs en ze weer te verkopen wanneer ze goed gestegen zijn in waarde. Dit kan heel snel gaan maar het kan ook even op zich laten wachten. Wanneer je de tijd ervoor hebt dan loont het zich soms om de munt wat langer vast te houden en pas weer te verkopen wanneer de koers flink gestegen is. Wanneer het juiste moment daar is dat is van tevoren niet echt te zeggen. Het is ook best wel een gok die je neemt.
Weet wat je doet
Het klinkt heel logisch maar soms is dat het niet. Je moet echt van tevoren goed weten waaraan je gaat beginnen. Het is niet slim om te investeren in crypto’s wanneer je er eigenlijk geen geld voor hebt. Zorg dus altijd dat je gewoon je vaste lasten en andere rekeningen kunt betalen voordat je eraan denkt om aan crypto’s te gaan beginnen. Spaar er desnoods eerst voor maar ga niet zomaar aan de slag. Kort gezegd is het dus zo dat je alleen maar moet gaan investeren als je de financiële ruimte hebt om dit te doen.
Lees jezelf goed in wat het nu precies is en hoe het in zijn werk gaat. Pas dan weet je ook goed waarmee je bezig bent. Het is verstandig om echt te begrijpen wat je doet zodat je, wanneer het een keer niet zo goed gaat, ook weet waar het fout is gegaan en wat je een eventuele volgende keer anders kan doen.
Zorg dat je beveiliging in orde is
Nu zal je misschien denken beveiliging? Ja klopt! Bij een bank heb je daar geen omkijken naar omdat dit de verantwoordelijkheid is van de bank waarop jij je geld hebt staan. Wanneer je gaat starten met crypto ligt de verantwoordelijkheid om deze te beveiligen helemaal bij jezelf.
Je cryptomunten bewaar je in een “wallet”. Een wallet kan je eigenlijk zien als een portemonnee op een digitale snelweg. Er zijn diverse verschillende soorten wallets. Je hebt ze in de categorieën mobiel, online, paper, desktop en hardware. Als beginnende belegger kun je het beste starten met een hardware wallet.
Zorg dat je account goed beveiligd is door middel van een goed wachtwoord. Neem een wachtwoord dat niet te persoonlijk is of persoonlijke informatie bevat. Wachtwoorden als bijvoorbeeld je naam plus geboortejaar zijn gemakkelijk te achterhalen. Zorg ervoor dat het wachtwoord uit zowel kleine letters als hoofdletters maar ook getallen en speciale tekens.
Hoeveel winst kan ik maken?
Dat is helemaal afhankelijk van de manier waarop je gaat beleggen en hoeveel je wil gaan beleggen. Het is logisch dat wanneer jij begint met 10 euro dat je minder snel winst maakt dan dat je voor duizenden euro’s zou gaan beleggen in cryptovaluta.
Zoals wij al eerder hebben geschreven kan het heel snel gaan maar dat is lang niet altijd het geval. Geduld is in deze een schone zaak. Het zal niet de eerste keer zijn dat een belegger te snel verkoopt en het bijvoorbeeld een paar uur later veel hoger staat. In het beleggen praat je ook niet in dagen of weken maar soms in uren en soms zelfs in minuten. De handel in crypto’s gaat 24 uur per dag door.
Ben jij klaar om te beleggen?