Ondernemen voor beginners

Loop jij al tijden met het idee om iets voor jezelf te beginnen?
Dan is de eerste stap natuurlijk ontzettend spannend, je moet immers ineens zorgen voor je eigen klanten, omzet en niet geheel onbelangrijk salaris.

Daarnaast uiteraard ook een hoop administratieve zaken, kortom, een ontzettend spannende stap! Om je een eindje op weg te helpen, hebben we enkele zaken voor je uitgelegd, waar jij als beginnende ondernemer rekening mee moet houden en wat de meest voorkomende valkuilen zijn.

De eerste stap

Wanneer je start met een onderneming, dat komt hier natuurlijk ontzettend bij kijken. Ondernemen voor beginners is immers een hele uitdaging. Het uiteindelijk doel, wanneer je begint met ondernemen, is een succesvolle onderneming. Voor je begint, is het belangrijk dat je exact weet wat je doel is en niet geheel onbelangrijk, de weg ernaar toe. Dat deze route niet soepel verloopt, dat is helemaal niet erg. Ondernemen is immers niet voor iedereen weggelegd. Bij beginnende ondernemers, zien we namelijk vaak een aantal zaken, die wanneer je ze goed aanpakt, zorgen voor succes!

Ondernemingsplan

Voor iedere startende ondernemer groot of klein, is het opstellen van een ondernemingsplan essentieel om je onderneming te laten slagen. Het grote voordeel aan een ondernemingsplan, is dat deze niet in beton is gegoten. Je kunt dus altijd dingen wijzigen, bijsturen en aanpassen. Een ondernemingsplan kun je zien als de blauwdruk van je bedrijf. Hierin beschrijf je wat je wilt gaat verkopen, je financiële situatie en ook je strategie. Op deze manier heb jij voor jezelf helder waar je staat en nog belangrijk waar je naartoe wilt met je onderneming.

Denk groot

Waar de meeste beginnende ondernemers klein denken, zien we de dat succesvolle ondernemers groot denken! Laat je niet afschrikken door familie en vrienden die je vertellen dat je beter klein kunt beginnen. Je uiteindelijke doel is immers het verdienen van voldoende geld, met als doel volledig te kunnen leven van je eigen onderneming. Wanneer je begint met ondernemen, dan is ‘the sky the limit’. Kortom, er is geen plafond. Een voorbeeld van klein denken, is een lokale ondernemer, die enkel de eigen regio wil bedienen. Wanneer we het hebben over groot denken, dan is thuisbezorgd hiervan het perfecte voorbeeld. Bekende oprichting en CEO Jitse Groen is begonnen op z’n zolderkamer, de rest  hoeven we je denk ik niet verder toe te lichten.

Investeren in verkeerde zaken

Wanneer jij begint als ondernemer, dan wil je alles natuurlijk tot in de puntjes voor elkaar hebben. Toch zien we te vaak dat er wordt gekozen voor een perfecte website, dure laptop en eventueel bestickering op je auto. Uiteraard ontzettend goed, maar niet heel verstandig als je net begint met ondernemen! Dat ondernemen voor beginners een uitdaging is, dat is inmiddels wel duidelijk! Wanneer je dus gaat investeren, maak dan een duidelijke afweging waarin je wilt gaan investeren.

Wanneer je oude laptop nog wel een jaartje mee kan, stel dit dan even uit. Daarnaast is een website uiteraard belangrijk, maar dit kan ook gefaseerd. Kortom, een goede basis volstaat prima in het begin. Zorg er daarnaast voor dat je goed bepaald wat je allemaal zelf kunt doen en wat je echt moet uitbesteden. Op deze manier heb jij een duidelijk beeld van wat bepaalde werkzaamheden nu daadwerkelijke betekenen en kun je ze in de toekomst altijd nog uitbesteden.

Lange termijn visie

Wat we vaak zien, is dat een beginnende ondernemer niet verder kijkt dan de volgende week of maand. Wanneer je succesvol wilt ondernemen, dan zal je een lange termijn visie moeten ontwikkelen voor je bedrijf. Want wanneer je onderneemt, dan gaat dit met vallen en opstaan. Het kan heel goed zijn, dat je vooral in de beginperiode weken of zelfs maanden hebt, waar het allemaal even tegenzit, dit kan zijn door minder omzet, afhakende klanten of anderzijds te druk. Bij laatstgenoemde zien we vaak dan er potentiële klanten volledig worden afgewezen, doordat er simpelweg op dat moment geen tijd is. Toch is dit ontzettend zonde! Wanneer je namelijk deze klanten een perspectief biedt en het gesprek met ze aangaat, dan kun je ze wellicht de maand erop wel helpen.

Belangrijke eigenschappen als beginnende ondernemer

Wanneer je begint met ondernemen, dan komen er allerlei zaken op je af. Zaken, waar je vooraf misschien van zal schrikken, maar wanneer je er eenmaal mee aan de slag gaat reuze meevallen. Om succesvol te ondernemen, zijn er een aantal eigenschappen die je zullen helpen succesvol te zijn. Deze eigenschappen kun jij jezelf aanleren, maar wanneer je ze hebt is het een stuk eenvoudiger! Eigenschappen van een succesvolle ondernemer zijn o.a. het durven nemen van risico’s, doorzettingsvermogen, snel kunnen schakelen en creativiteit.

Risico’s

Als ondernemer is het belangrijk dat je risico durft te nemen. Wanneer je begint met ondernemen, dan heb je vooraf uiteraard onderzoek gedaan en ben je ervan overtuigd dat jouw product of dienst een succes gaat worden. Toch is het belangrijk dat je rekening houdt met een tegenvaller. De kracht van een goede ondernemer, is dat je weet hoe en wanneer je risico’s durft te nemen. Zorg er daarom altijd voor, dat je geen roekeloze beslissingen neemt op basis van emotie en houdt altijd een plan b achter de hand.

Doorzettingsvermogen

Als ondernemer is doorzettingsvermogen van essentieel belang. De kans dat je eerst een flink aantal keren ‘nee’ hoort, voordat je uiteindelijk een positieve reactie krijgt is enorm groot. Je bent immers als beginnende ondernemer nieuwe op de markt. Dus zorg dat je een duidelijk doel hebt en ga door!

Schakelen

Wanneer je als ondernemer te maken krijgt met een tegenslag, dan is het zaak snel te schakelen. Dit kan middels het overstappen naar een plan b, maar ook een koerswijziging van je huidige plan behoort tot de mogelijkheden. Zorg er dus altijd voor, dat wanneer je te maken krijgt met een tegenslag, je niet bij de pakken neer gaat zitten, maar dit omzet in kansen.

Creativiteit

Als ondernemer ben je volledig vrij om zelf te bepalen wat je doet. Dit biedt dus een uitgelezen kans om in te spelen op de actualiteit. Ook het welbekende ‘out of the box’ denken is iets wat je als ondernemer kan onderscheiden van je concurrent.

Is ondernemen iets voor mij?

Ondernemen voor beginners is natuurlijk ontzettend spannend. Vaak zien we dat er in eerste instantie wordt gekozen voor het ondernemen naast een vaste baan. Vooral wanneer je het allemaal enorm spannend vindt en niet weet of het een succes gaat worden, is een stukje financiële veiligheid wel zo fijn. Je kunt er op termijn voor kiezen een dag minder te gaan werken om deze dag vervolgens volledig te besteden aan je eigen onderneming en dit op termijn steeds verder uit te bouwen. 

Wanneer jij jezelf herkent in bovenstaande eigenschappen, dan is het aannemelijk dat er een succesvolle ondernemer in je schuilt. Echter is het belangrijk om vooraf te bepalen of je onderneming kans van slagen heeft. Uiteraard is dit afhankelijk van allerlei verschillende factoren en vooral je eigen doorzettingsvermogen. Toch is het belangrijk een zo uitgebreid beeld te schetsen, van hoe jij verwacht dat je onderneming eruit moet komen te zien. Dit doe je in de vorm van een ondernemingsplan. Hierin worden alle facetten meegenomen die van belang zijn zoals, financiële situatie, persoonlijke situatie, maar ook je doelgroep en product of dienst worden hier verder in uitgelicht.